23 Şubat 2011 Çarşamba

Bulgaristandan aldığınız diplomaların denkligi için toplanan evraklar

Bulgaristanda üniversite bitiren Türk vatandaşlarının denklik işlemleri için Bulgaristandan yapılası gereken işlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususları yazının devamında bulabilirsiniz. Size tavsiyem bu işlemleri konusunda uzman bir tercümanlık bürosuna vekalet vererek sizin yerine yapmasını istemenizdir ama bu işlemleri kendiniz yapmak isterseniz yazının devamını okuyun...

1.  Mezun olunanolduğunuz okuldan alacağınız Diploma, diploma eki ve tercümeleri.
Lisans diplomanızı aldıktan sonra aslını noter onaylı fotokopisinin Bulgaristan Milli Eğitim bakanlığı tarafından onaylanması gerekmektedir.Daha sonra noter onaylı fotokopisi Bulgaristandaki yeminli bir  tercüman tarafından tercüme edilip diplomanın aslı tercümesiz ve noter onaylı fotokopisi tercümeli olarak  Bulgaristan Dış işleri Bakanlığına apostil vurulması için teslim edilir.

2. Transkript
Denkliği talep edilen yüksek öğrenim süresi içinde alınmış olan tüm derslerin notlarını ve ders saatlerini gösteren not çizelgesi aslı (offical transkript) bu belgeyi bağlı bulundığunuz fakültenin öğrenci işleri merkezinen alabilirsiniz. Aldığınız evrağa  Milli Eğitim Bakanlığı onayı aldıktan sonra tercümesi yapılıp Dış İşleri Bakanlıgına apostil yapılması için verilir.

3. Eğitim durumunuzu gösteren yıllar
Üniversite eğitiminiz boyunca kayıt oldugunuz sınıfları gösteren belge (hazırlık sınıfı dahil.)
Aldıgınız belge  Milli Eğitim Bakanlığı onayı alındıktan sonra Bulgaristan dış işleri bakanlığına apostil için verilir.

Dikkat..
Evraklarınızı Milli Eğitim Bakanlığına onay için vermeden önce bilgilerinizi kontrol ediniz. Bilgilerinizin herhangi birinde yanlış olması durumunda evrağınız size geri iade edilir. Boşuna bir hafta boyunca beklemiş olursunuz.

Eğer Milli Eğitim Bakanlığından olumlu sonuç alırsanız evrağın üzerinde  Bulgaristan cumhuriyeti genclik ve bilim bakanlığı kaşesi ve mührü bulunmalı. kaşe üzerinde iki onay imzasının da bulumasına dikkat edin.

Burayakadar sorun çıkmadıysa evraklarınızı tercüme ettirip Bulgaristan Dış İşleri Bakanlığına müracaat edebilirsiniz. Normal tarife için, 15LV tercümesine ve 15 LV aslına  olmak üzere 30 LV değerinde pul evrak üzerine yapıştırılmış olmalıdır. Evraklarınızı aldığınızda yine Tüm mühür ve imzaları kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Son olarak evraklarınızı Türkiye büyük elciliği konsolosluk subesine  onaylatmayı unutmayın. Bu onay Bulgar dış işleri bakanlığının mührü ve yetkili kişinin imzasının bulundugunu tastik eder.

Bulgaristandan toplayacağınız evraklar bu şekilde.

Türkiyeden tolayacağınız evraklar
Bir önceki eğitim-öğretime ilişkin Türkiye’den alınan diploma ya da mezuniyet belgesinin aslı veya belgenin alındığı kurum, noter ya da Türk Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti,

T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi,

Emniyet mürdürlüğünden alacağınız pasaport giriş çıkışlarınız. Bu belge bulgaristandan da alına bilir.

Başvuru formu.  Bu forumu YÖK'ün sitesinden  yada  bu linkten indirebilirsiniz. Başvuru Formu ve Pasaport Bilgi Formu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder